Nutritia in bolile endocrine

Nutritia in Hipertiroidism

Se poate ajunge la o scadere importanta in greutate. De obicei nivelul seric al vitaminelor A, E, B este scazut, creste eliminarea urinara de magneziu si calciu.
Se evita urmatoarele aspecte:

produse bogate in iod in cantitate mare: varza, nuci, fructe de mare, sare
medicamente care contin iod: amiodarona sau cordarone, spirulina
investigatii imagistice cu substante de contrast iodate
uzul de betadina
bai termale in ape bogate in iod

Se recomanda :

in faza initiala a bolii se recomanda administrare de vitamine ( A, E, B )
preparate cu calciu si vitamina D sau cresterea aportului de alimente bogate in calciu
alimente bogate in calciu sunt: lapte, branza, iaurt, spanac, broccoli, tofu, migdale, peste (sardine, salmon), cereale fortificate cu calciu

>> Citeste mai mult despre Hipertiroidism

Nutritia in Hipocalcemie

Scaderea nivelului de calciu din sange poate avea mai multe cauze. Se va trata cauza si apoi daca este cazul se administreaza preparate cu calciu si vitamina D.

Aportul insuficient de calciu se poate datora consumului insuficient de lactate, intolerantei la lactoza, prezenta unei boli digestive.

  1. Intoleranta la lactoza: lactoza este “zahar” natural prezent in lapte si produse lactate.
    In timpul digestiei in mod normal o enzima intestinala numita lactaza degradeaza lactoza, la cei cu intoleranta la lactoza, lactoza nu e digerata si ea este fermentat de bacteriile din intestin determinand balonare, greata, dureri abdominale, diaree.
    Simptomatologia poate debuta imediat dupa consumul de produse lactate sau la acteva ore. Severitatea simptomatologiei difera de la o persoana la alta.
    Exista cateva trucuri pentru a include lactate in alimentatie: 

    • se consuma conbiant cu alte alimente,de ex cereale cu lapte
    • se consuma cantitati mici si frecvente, in loc de o cana la o masa se va consuma cate jumatate de cana fractionat pe parcursul zilei
    • iaurturile sunt mai usor de digerat
    • se va consuma lactate cu continut mai mare de grasime deoarece acest lucru incetineste digetia si lactoza se elibereaza gradual (restul produselor vor fi cu continut scazut de grasime)
    • produse bogate in calciu sunt si legumele cu frunze verzi, peste, cereale si paine fotificate cu calciu etc
  2. Intoleranta la gluten: este o afectiune intestinala, care determina absorbtia deficitara a unor nutrienti, carbohidrati, proteine, grasimi, astfel incat riscul malnutritiei este crescut.
    Tabloul clinic variaza astenie, scadere ponderala, diaree cronica, crampe abdomianle, la femei pot apare tulburari ale ciclului menstrual, la copii interfera cu cresterea.
    Tratmentul este pe viata si consta in evitarea produselor care contin gluten: graul, secara, orz, ovaz.

>> Citeste Hipocalcemie

Nutritia in Osteoporoza

O alimentatie sanatoasa si un stil de viata sanatos poate incetini pierderea osoasa.

>> Citeste Osteoporoze