Tiroidita Hashimoto

TIROIDA HASHIMOTO este o boala autoimuna care afecteaza toate varstele si predomina la sexul feminin. Organismul produce anticorpi impotriva tiroidei si afecteaza capacitatea ei de o produce hormoni tiroidieni.

Exista o predispozitie genetica pentru aceasta boala dar sunt si anumiti factori care joaca un rol important in declansarea ei: stres, sarcina, nastere, menopauza, exces de iod (jodid, spirulina, substanta de contrast, amiodarona/cordarone), interferon. Se recomanda inainte de initierea tratamentului cu amiodarona sau interferon consult endocrinologic

Simptome

Uneori simptomele si semnele acestei boli lipsesc, fiind descoperita intamplator in cadrul altei consultatii medicale sau cu ocazia efectuarii unei ecografi. Tiroidita Hashimoto fiind o boala autoimuna se poate ascocia si cu alte afectiuni autoimune cum ar fi: alopecia areata (caderea parului), vitiligo, insuficienta ovariana prematura, diabet zaharat, poliartrita reumatoida, boala Addison, gastrita autoimuna, etc. In acest caz primeaza initial simptomatologia reumatologica, dermatologica, ginecologica sau gastroenterologica.Daca boala este depistata in faza de hipotiroidism se adauga tabloului clinic mai multe semne si simptome:

 oboseala, somnolenta, stari de depresie
 tulburari de ciclu menstrual, infertilitate
amorteli ale mainilor, crampe musculare
cresterea valorilor tensionale, dureri precordiale, puls scazut ( <60 batai/min)
 crestere in greutate, constipatie
 tegumente uscate, unghii casante, par fragil, pleoape umflate
senzatie de nod in gat si tulburari de deglutitie
cresterea in volum a glandei tiroide (gusa)

Rareori boala poate debuta cu simptome specifice hipertiroidismului (hashitoxicoza): palpitatii, scadere in greutate, tulburari de ritm cardiac.

Analize pentru diagnosticul tiroiditei Hashimoto

  1. Anticorpii antitiroidieni: anticorpii anti-tireoglobina, anticorpii anti-tiroidperoxidaza
  2. Dozari hormonale: care indica functia tiroidiana: TSH, FT4
  3. Ecografia tiroidiana: este esentiala, uneori diagnosticul de tiroidita Hashimoto se pune ecografic. Ecografia tiroidiana este necesara chiar daca dozarile hormonale sunt normale deoarece pot exista formatiuni nodulare sau chiste

Tratament

Tratamentul se recomanda in functie de dozarile hormonale si aspectul ecografic al tiroidei. Daca TSH, FT4 sunt in limite normale putem opta doar pentru supraveghere periodica (control endocrinologic la 6 luni) sau se poate administra o perioada tratament cu seleniu.
In conditiile in care pacientul dezvolta hipotiroidism se initiaza tratament cu hormoni tiroidieni. Preparatele care se gasesc la noi in tara sunt Euthyrox, L thyroxina sau Novothyral. Tratamentul se administreaza zilnic, dimineata cu 30 minute inainte micul dejun si este bine tolerat de catre pacienti.
Daca boala debuteaza cu hashitoxicoza se poate administra o perioada in functie de tabloul clinic, antitiroidiene de sinteza (thyrozol) sau betablocante (propranolol).

Monitorizare

Sunt necesare controale endocrinologice la interval de 6 luni cu dozari de TSH, FT4 in functie de care medicul endocrinolog stabileste doza necesara de hormoni tiroidieni.

Este important ca pacientul sa inteleaga ca hipotiroidismul o data instalat este definitiv si aceasta boala nu se vindeca fiind necesar tratament pe viata si controale endocrinologice periodice.

Evolutia acestei boli este buna cu un tratament adecvat, rareori ajungandu-se la interventie chirurgicala.