Alimentatia in sarcina

Alimentatia sanatoasa nu este importanta doar pe parcursul sarcinii ci si inainte de preconceptie. Pe parcursul sarcinii mananci pentru doi dar asta nu inseamna ca se dubleaza cantitatea ci doar ca trebuie sa mananci de doua ori mai sanatos.

Factori

Cresterea ponderala pe parcursul sarcinii difera de la o persoana la alta si depinde de mai multi factori:

  1. Indicele de masa corporala (IMC):

    <19,8 se recomanda un castig ponderal intre 13 kg si 18 kg
    19,8 si 26 se recomanda un castig ponderal intre 11 kg si 16 kg
    26 si 29 se recomanda un castig ponderal intre 7 kg si 11 kg
    >29 se recomanda un castig ponderal de maxim 7 kg

  2. Inaltime: pentru o pacienta care are o inaltime mai mica de 150 cm se recomanda un castig ponderal situat spre limita inferioara recomandata
  3. Varsta: adolescentele care au risc crecut de a aduce pe lume copii cu greutate mica la nastere sunt incurajate sa aiba un castig ponderal spre limita superioara recomandata
  4. Sarcini gemelare: indiferent de IMC se recomanda un castig ponderal intre 16 kg si 20 kg

Greutatea acumulata in timpul sarcinii se repartizeaza astfel:

  • nou nascutul aproximativ 3 – 3,6 kg
  • placenta 400- 900 grame
  • lichidul amniotic 900 grame
  • sani, uter, cresterea volumului sangvin 2,7 kg
  • grasime corporala aproximativ 2,2 kg sau mai mult

Necesarul caloric in sarcina, in primul trimestru este acelasi cu cel din perioada dinaintea sarcinii, deci nu este necesara cresterea aporutui caloric. Dupa primul trimestru de sarcina este nevoie de circa 300 calorii in plus. Totodata pe parcursul sarcinii este nevoie de 10 grame de proteine in plus (60 grame in loc de 50 grame). Surplusul caloric poate fi o banana si o cana cu lapte sau un cartof copt cu 30 grame branza, sau o felie de carne pui si 2 felii de paine.

Vitamine necesare in timpul sarcinii

Vitamina A: de obicei nu este necesara suplimentarea cu vitamina A, mai mult decat atat aceasta este toxica daca depaseste 10000UI/zi. Se recomanda consumul de fructe si legume bogate in beta caroten (portocale, piersici, morcovi)
Vitamina D: creste necesarul de calciu si vitamina D, se recomanda produse lactate, expunere la soare.
Acidul folic: necesarul de acid folic creste in sarcina de la 400 ug/zi inante de sarcina la 600ug/zi in sarcina. Alimente bogate in acid folic: portocale, grapefruit, banane, legume cu frunze verzi (salata, spanac, broccoli), rosii, nuci, ficat
Calciu: suplimente cu calciu sunt prescrise femeilor care nu consuma lactate, in rest se recomanda consumul de lapte, branza, iaurt, tofu, lape de soia, cereale fortificate, sardine la conserva, spanac, broccoli
Fier: necesarul de fier creste in timpul sarcinii de la 18 mg la 27 mg /zi datorita cresterii volumului sangvin cu 50%. Produse bogate in fier sunt: carne rosie, peste, oua, legume cu frunze verzi, cereale fortificate cu fier, nuci, fructe uscate. Pentru o absorbtie mai buna a fierului e necesara asocierea cu vitamina C (citrice, rosii, broccoli, kiwi). Pe langa o dieta bogata in fier uneori se recomanda suplimente cu fier in doza mica (30 mg/zi). Suplimentele cu fier se administreaza inainte de masa sau cu un pahar de suc bogat in vitamina C. Cafeaua si ceaiul scad absorbtia fierului.
Sodiul: nu e necesara restrictia sarii in timpul sarcinii doar daca medicul recomanda

Pericole in timpul sarcinii

  • consumul de alcool este interzis in timpul sarcinii deoarece poate afecta fatul. Daca planifici o sarcina, o idee buna ar fi incetarea consumului de alcool, expunerea la alcool cauzand defecte fetale in primele saptamani de viata. Cantitati mici de alcool ajung si in laptele matern deci este interzis consumul de alcool si in timpul alaptarii
  • fumatul este periculos in timpul sarcinii pentru ca creste riscul unui avort spontan, a nasterii premature, nou nascut cu greutate mica la nastere, cu probleme respiratorii, astm
  • un consum moderat de cafea, circa 200 mg/zi, aproximativ 1-2 cani/zi, se pare ca nu ar avea efecte negative pe parcursul sarcinii. Exista si alte produse care contin cafeina: cola, ceai, ciocolata, cacao.

Precautii in timpul sarcinii

Expunerea la vopsele: evitarea expunerii la vopsele, solventi. Daca va ganditi sa vopsiti camera copilului sau piese de mobilier trebuie sa fiti prudenta: aerisiti, nu consumati mancare sau bautura in acea zona
Expunere la solutii de curatat: evitati expunerea la amoniac, inalbitor, solutii de curatat cuptorul, folositi manusi de cauciuc pentru a evita absobtia chimicalelor prin piele. Se recomanda folosirea unor produse naturale de curatat: otet, bicarbonat.
Litiera pisicii: folositi manusi pentru curatarea litierei sau delegati pe altcineva
Evitati baile fierbinti deoarece poate scadea tensiunea arteriala si survine lipotimia
Contactul sexual este permis pe parcursul sarcinii chiar si in trimestru 3 de sarcina, daca nu exista anumite afectiuni medicale (de ex. placenta praevia, iminenta de avort etc.)