Osteoporoza

OSTEOPOROZA este boala oaselor poroase care afecteaza intreg scheletul osos si predispune la fracturi.

Tipuri de osteoporoza

  1. Primara: postmenopauza, senila, idiopatica
  2. Secundara: de imobilizare, boala Cushing, acromegalie, hipertiroidism, hiperparatiroidism, hipogonadisme, gastrointestinal si alimentara, renala

Factori de risc

Varsta mai mare de 60 ani
Osteoporoza este mai frecventa la femei in postmenopauza
Antecedente hererocolaterale ( rude de gradul 1 cu fractura ) sau personale patologice ( o fractura anterioara creste riscul unei fracturi viitoare )
Menopauza precoce, hiperparatiroidism primar, hipertiroidism, corticoterapie indelungata
Fumat, consum excesiv de cafea, aport alimentar scazut in calciu, sedentarism, indice de masa corporala scazut

Diagnosticul osteoporozei

  1. DXA este metoda de electie. Este rapida, precisa, cu iradiere minima si reprezinta modalitatea optima de urmarire a masei osoase. Se calculeaza scorul T la nivelul coloanei lombare, la sold si col femoral. Un scor normal reprezinta un scor T > -1 DS, osteopenie intre -1.1 DS si -2.8 DS, osteoporoza cu scor T > -2.8 DS
  2. ODM este o metoda ce utilizeaza ultrasunetele, zona examinata fiind calcaiul
  3. Markeri ososi – fosfataza alcalina, peptidul amino terminal al colagenului de tip 1, peptidul carboxi terminal al colagenului de tip 1 C telopetidul colagenului incrucisat, N telopeptidul colagenului incrucisat

Tratament

Tratamentul osteoporozei presupune atat administrare de medicamente cat si masuri igienodietetice. Este necesar consumul de alimente bogate in calciu ( lactate, branzeturi), renuntare la fumat, cafea, alcool, activitate fizica regulata si expunere moderata la soare.

Tratament antiosteoporotic

Preparate cu calciu si vitamina D (echivalentul a 1000 mg de calciu si 800 UI vit. D) administrate 10-15 zile/luna.
Bifosfonati: aceste preparate reduc riscul de fracturi vertebrale si non vertebrale dar au reactii adverse la nivelul tractului digestive ( hiperaciditate, esofagita, ulcer). Exista mai multe preparate din aceasta clasa:

  • acid ibandronic cu administrare lunara sau injectabil 1 fiola la 3 luni
  • acid alendronic cu administrare saptamanala
  • acid risendronic cu administrare saptamanala sau 2 zile consecitive/luna
  • acid zolendronic se administreaza o perfuzie/an

Calcitonina: reduce riscul de fracture vertebrale si are si efect antialgic. Se administreaza injectabil subcutanat, intramuscular sau perfuzie.
Ranelat de strontium: reduce riscul de fracturi vertebrale si nonvertebrale. Reactiile adverse sunt digestive si cardiace. Complianta la acest tratament este mai scazuta avand in vedere administrarea zilnica.
Hormonul paratiroidian: eficacitate crescuta dar costul este ridicat. Se indica in osteoporoza severa, rezistenta la alte medicamente.
Modulatori selectivi: ai receptorilor hormonilor estrogeni. Se administreaza zilnic.
Anticorp monoclonal (denosumab): se administreaza 1 fiola intramuscular la 6 luni.