Infertilitatea de cuplu

Glanda Tiroida si Preconceptia

TIROIDA este o glanda de dimensiuni mici situate la baza gatului, ce secreta hormoni tiroidieni.
HORMONII tiroidieni au o influenta majora asupra celulelor, tesuturilor, organelor si sistemelor organismului.

In momentul planificarii unei sarcini se recomanda un screening al functiei tiroidiene mai ales la pacientele care au in familie rude de gradul 1 sau 2 cu afectiuni tiroidiene. Hormonii tiroidieni au o influenta majora asupra dezvoltarii mentale si fizice ale fatului mai ales in primul trimestru de sarcina.
In momentul in care se decteaza o hipofunctie tiroidiana sau hiperfunctie se initiaza un tratament corespunzator (acesta se poate administra si pe parcursul sarcinii si nu este daunator pentru fat).
Chiar daca analizele hormonale (TSH, FT4, Ac anti TPO, Ac anti TG) sunt in limite normale se recomanda un aport adecvat de iod atat inainte de sarcina cat si pe parcursul sarcinii.
Fii constienta ca dereglarile glandei tiroide pun in pericol viitoarea sarcina existand chiar si risc de avort spontan.

Hipotiroidismul si infertilitatea

Deficitul de hormoni tiroidieni, adica hipotiroidismul poate determina:

  • Tulburari de ciclu menstrual: amenoree (lipsa ciclului), bradimenoree (cicluri la interval mai mare de 40 zile), menoragii (cicluri abundente)
  • Insuficienta de faza luteala: deficit de progesteron care la duce la tulburari de ciclu si ovulul fertilizat nu se poate implanta
  • Infertilitate: cicluri anovulatorii (ovulul nu este eliberat si nu se obtine sarcina)
  • Frigiditate: scaderea libidoului la femei
  • Galactoree: secretie lactate la nivelul sanului. In hipotiroidism creste nivelul de prolactina ceea ce determina infertilitate, tulburari de ciclu, cefalee (dureri de cap)

Hipotiroidismul netratat duce la complicatii grave in sarcina: hipertensiune arteriala, tulburari de ritm, edeme generalizate, risc de avort.
La fat poate cauza: retard mental, greutate mica la nastere, malformatii congenitale.

Hipertiroidismul si infertilitatea

Excesul de hormoni tiroidieni adica hipertiroidismul poate determina:

  • Scadere ponderala dar cu apetit pastrat, transpiratii abundente, insomnii, agitatie psihomotorie
  • Tulburari gastrointestinale: mai multe scaune /zi
  • Tulburari cardiace: palpitatii, cresterea pulsului, cresterea tensiunii arteriale
  • Tulbari de ciclu menstrual
  • Infertilitate
  • Risc de avort spontan sau moarte fetala intrauterina

Se recomanda ca pacientele diagnosticate cu hipertiroidism sau boala Basedow sa fie stabilizate medicamentos inainte de obtinerea sarcinii sau in cazul in care s-a administrat iod radioactiv sa treaca o perioada de 6 luni pana la conceptie.
Anumiti autori recomanda chiar tiroidectomie inaintea instaurarii unei sarcini pentru evitarea complicatiilor.

Infertilitatea la pacientii cu prolactinom

Cea mai frecventa cauza de hiperprolactinemie este adenomul hipofizar secretant de prolactina. Prolactina marita determina in cazul femeilor infertilitate, tulburari de ciclu menstrual, anovulatie, cefalee (dureri de cap) si galactoree (secretie lactata la nivelul sanilor spontana sau tranzitorie la examinarea sanilor).

Barbatii pot de asemenea sa dezvolte tumori hipofizare secretante de prolactina ceea ce determina infertilitate, impotenta, scaderea testosteronului, a numarului de spermatozoizi, galactoree (mai rar), cefalee, ingustarea campului vizual.

Diagnosticarea presupune:

Dozarea PRL din sange
RMN hipofizar

Tratamentul este medicamentos cu agonisti dopaminergici (Dostinex sau bromocriptina) in cazul microadenoamelor sau uneori chirurgical in cazul macroadenoamelor.

Sub tratament simptomatologia se remite si este posibila si sarcina.

Mentionam ca prolactina poste fi crescuta si in alte patologii:

Tulburari psihice (anorexie, stres)
Traumatism al sanului, mastite
Indusa medicametos: contraceptive orale, neuroleptice, psihotrope, metoclopramid, cimetidina
Hipo/hipertiroidism, tumori estrogenice, sindromul ovarelor polichistice, insuficienta renala/hepatica

Infertilitatea si sindromul ovarelor plichistice

Sindromul ovarelor polichistice (SOP) este cea mai frecventa cauza de hiperandrogenism si infertilitatea anovulatorie la femeile de varsta reproductiva.

Diagnosticul de SOP se pune in momentul in care exista minim 2 din 3 criterii:

Oligoanovulatie
Hiperandrogenism clinic si/sau biochimic
Cel putin un ovar cu minim 12 foliculi

In conditiile excluderii altor cauze de hiperandrogenism (deficit de 21 hidroxilaza, sindrom Cushing, tumori virizante).
Clinic pacientele prezinta:

Hirsutism
Acnee
Alopecie (caderea parului)
Tulburari de ciclu menstrual

Biochimic pacientele prezinta : nivel scazut de progesteron in ziua 21 a ciclului menstrual, raport FSH/LH >2, testosteron liber crescut, DHEAS crescut, androstendion crescut, PRL crescuta, indicele HOMA uneori crescut.

Tratamentul SOP este complex , abordarea terapeutica optima fiind inca intens dezbatuta si este individualizata in functie de fiecare pacienta in parte.

La pacientele supraponderale sau obeze de prima intentie este scaderea ponderala si exercitii fizice. De asemenea daca prezinta intoleranta la glucoza se poate recomanda metformin. Pentru inducerea ovulatiei se foloseste clomifen citrat urmat de administrarea de gonadotropi. Acest tratament este supravegheat de catre medicul ginecolog existand riscul de suprastimulare ovariana.