Hipertiroida
HIPERTIROIDA cuprinde simptome si semne cauzate de excesul de hormoni tiroidieni.
Cauzele hipertiroidiei
Boala Basedow Graves
Adenom toxic
Gusa multinodulara
Tiroidita autoimuna
Tiroidita subacuta
Medicamentos: iodul,amiodarona, interferon, litiu
Alte cauze mai rare: adenom hipofizar secretant de TSH, hiepertiroidia de sarcina, cauze genetice
Manifestari
- Generale: pierdere in greutate, intoleranta la caldura, transpiratii
- Cardiovasculare: tahicardie (pulsul>90batai/min), tulburari de ritm cardiac, hipertensiune arteriala
- Digestive: apetit crescut dar scadere ponderala, scaune frecvente, uneori icter
- Neuropsihice: oboseala, nervozitate, neliniste, tremuraturi ale extremitatilor
- Cutanate si ale fanerelor: tegumente calde, umede, caderea parului, unghii casante
- Musculare: astenie musculara
- Endocrine: tulburari de ciclu menstrual, infertilitate, diminuarea potentei si ginecomastie la barbati
- Osoase: osteoporoza cu dureri osoase generalizate
Investigatii Paraclinice
Dozari hormonale: TSH scazut, freeT3 si Free T4 crescuti
Prezenta anticorpilor caracteristici pentru Boala Basedow-Graves: TRAb ( TSH-receptor antibody: anticorpi care stimuleaza receptorul de TSH)
TPO si anticorpi anti-tiroglobulina: deseori prezenti cu valori mari; sunt markeri de autoimunitate tiroidiana, nu sunt specifici bolii Graves, apar si in tiroidite autoimune
Hemoleucograma: neutropenie, anemie
Glicemie crescuta
Profil lipidic: colesterol scazut
Ecografia tiroidiana: masoara dimensiunile exacte ale glandei tiroide, arata modificarile de structura caracteristice acestei boli (aspect neomogen hipoecogen difuz); evidentiaza circulatia crescuta a sangelui la nivelul tiroidei; descopera eventuali noduli care pot coexista cu boala Basedow-Graves
Scintigrafia tiroidiana : se utilizeaza in cazul in care se suspecteaza hipertiroidie indusa de o tiroidita subacuta (in acast caz captarea este redusa)
CT (computer tomografia): se utilizeaza mai ales pentru oftalmopatia din cadrul bolii Basedow Graves
Tratament
- General:
– evitarea efortului fizic si a stresului psihic
– regim alimentar diversificat, bogat in vitamine, minerale, cu valoare energetica sporita pentru a evita scaderea ponderala
– este strict interzic consumul de alcool si fumatul
– in unele cazuri se folosesc sedative, de ex. diazepam - Medicamentos:
– in tara noastra este disponibil un singur medicament numit antitiroidian de sinteza care inhiba glanda sa produca hormoni tiroidieni in exces ( thyrozol). Initial se administreaza 20-40 mg thyrozol/zi divizat in 2 prize timp de 4-6 saptamani apoi dupa obtinerea eutiroidiei se scade cu 5 mg la fiecare 2 saptamani pana la o doza de intretinere de 5 mg/zi
– tratamentul nu se intrerupe brusc deoarece poate reaparea recidiva
– durata tratamentului este de 1-2 ani si se recomanda monitorizarea pacientului la 3 luni cu dozare TSH, FT4
– asociat se administreaza si beta blocante pentru ameliorarea manifestarilor cardiace
cel mai folosit este propranolol in doza initiala de 40-60 mg/zi, cu scaderea treptata a dozelor la ameliorarea frecventei cardiace (puls<80 batai/minut) - Chirurgical:
– este tratamentul definitv al hipertiroidie
se recomanda indepartarea in totalitate a glandei tiroide
– dupa interventia chirurgicala pacientul trebuie sa urmeze tratament pe viata cu hormoni tiroidieni
pregatirea preoperatorie se realizeaza cu antitiroidiene de sinteza aproximativ 6 saptamani apoi imediat preoperator(cu o saptamana inainte) se administreaza solutie lugol (3×20 pic/zi) - Iod radioactiv:
– este contraindicat la femeia gravida sau in perioada de alaptare
efectul se instaleza mai lent in 3-6 luni, de aceea la 7 zile dupa administrarea iodului radioactiv se continua o perioada tratamentul cu antitiroidiene de sinteza
– complicatia acestui tratament este in cele mai multe cazuri hipotiroidia care se trateaza prin substitutie cu hormoni tiroidieni
Mentiuni speciale
Hipertiroidia si sarcina:
Hipertiroidia poate detremina scaderea fertilitatii la femei, dar aparitia unei sarcini este posibila. Indicatiile de intrerupere a sarcinii la femeile cu patologie tiroidiana sunt limitate. In cursul sarcinii se prefera administrarea de propilthyouracil (care traverseaza mai putin placenta) in doze maxime de 200 mg/zi divizat in 4 prize in primul trimestru de sarcina cu monitorizarea nivelului de free T4, acesta putand fi mentinut la limita superioara a valorilor de referinta.
In momentul in care freeT4 atinge valoarea mai sus mentionata doza de porpilthyiouracil se scade pana la 50 mg/zi iar in trimestru 3 de sarcina tratamantul poate fi chiar intrerupt.
Avand in vedere ca medicamentul mai sus mentionat nu este disponibil in tara noastra, se poate inlocui cu thyrozol in doza maxima de 15 mg/zi.
Este contraindicata folosirea in timpul sarcinii de preparate cu iod si betablocante. Monitorizarea gravidei se va efectua periodic la 1 luna cu dozarea de freeT4, dozarea TSH-ului nu e necesara in cursul sarcinii.
Hipertiroidia subclinica:
Simptomatologia este nespecifica sau absenta, TSH este scazut, iar freeT4 si freeT3 sunt in limite normale. In momentul de fata inca exista dezbateri referitoare la initierea tratamentului cu antitiroidiene de sinteza.
Majoritatea pacientilor nu necesita tratament, ei fiind evaluati la 3 luni (de obicei aceasta conditie este tranzitorie). La pacientii care prezinta persistenta supresiei TSH-ului se va initia tratamentul in doze minime cu antitiroidiene de sinteza pana la obtinerea starii de eutiroidie.
Indicatii pentru initierea tratamentului cu ATS sunt si pacientii varstnici cu deficit ponderal, femeile cu osteopenie, pacientii cu fibrilatie atriala.
Tratamentul oftalmopatiei:
Ca masuri generale pacientul va folosi ochelari cu lentile inchise la culoare pentru a proteja ochii de lumina soarelui, va folosi lacrimi artificiale daca apare senzatia de uscaciune, este necesara abandonarea fumatului.
- glucocorticoizi (prednison, metilprednisolon) se pot adminstra atat oral cat si in perfuzie.Ca reactii adverse poate agrava gastrita, osteoporoza, cresterea necesarului de insulina la diabetci, hipertensiune arteriala. Se recomanda regim hiposodat si protectie gastrica cu omeran
- radioterapia orbitara: iradierea tesuturilor din spatele globilor oculari diminua inflamatia acestora si exoftalmia
- tratament chirurgical: se incearca decompresia orbitei cu indepartarea unui perete osos
- ciclosporina este folosita in cazuri reziste la tratamentul enumerat anterior.